5 lucruri care afectează vopseaua caroseriei
1. Soarele
Sursa: autoguide.com
Pe timp de vară, temperaturile ridicate şi razele puternice ale soarelui atacă vopseaua maşinii, motorul, dar şi accesoriile din habitaclu sau tapiţeria.
Bordul
Panoul de bord al vehiculului este cel mai expus la lumina soarelui, iar căldura de pe bord este intensificată de parbriz. Bordul poate deveni decolorat relativ repede iar unele materiale, utilizate în mod obișnuit, se pot inclusiv despica sau crăpa sub căldură intensă.
Tapiţeria
Probleme similare pot afecta tapițeria scaunelor din mașină. Scaunele din piele îmbătrânesc rapid când sunt expuse la soare, datorită faptului că lumina soarelui usucă în timp uleiurile naturale cu care pielea tapițeriei este tratată. Culoarea este probabil să se estompeze, lucru mai puternic vizibil în cazul scaunelor negre sau de culori închise, daca mașina este expusă continuu la lumina soarelui.
Vopseaua
Vopseaua mașinii este de asemenea riscată de lumina soarelui excesivă. Culorile de vopsea mai închise, cum ar fi negrul, roșul sau albastrul, sunt deosebit de susceptibile la deteriorarea soarelui. În timp, vopseaua majorității mașinilor se va estompa și își va pierde culoarea dacă este expusă continuu la soare.
Cum ne protejăm maşina?
Parcați mașina, pe cât posibil, într-un loc umbrit sau acoperit, ferit de lumina directă a soarelui. Dacă trebuie să lăsați mașina în razele soarelui, utilizaţi un parasolar şi lăsați deschis minim un geam astfel încât să încapă unul-două degete.
2.Păsările
Sursa: drbeasleys.com
Dejecţiile păsărilor conţin o cantitate accentuată de acid uric cu valori ale pH-ului cuprinse între 3 şi 4,5 ce pătrund şi atacă atât stratul de lac protector al maşinii cât şi stratul de vopsea propriu—zis
Cum ne protejăm mașina?
Înlăturaţi, cât de repede posibil, găinaţul de pe automobil cu o lavetă umedă sau cu substanțe împotriva insectelor pentru a evita avarierea vopselei.
3.Insectele
Sursa: newsroom.unsw.edu.au
Insectele au un conţinut ridicat de acid, care poate afecta iremediabil vopseaua caroseriei, în acelaşi mod precum dejecţiile păsărilor. Învelişul extern al insectelor sau exescheletul acestora este bogat în azot ce poate ataca pigmenţii de culoare ale vopselurilor.
Cum ne protejăm mașina?
Utilizaţi soluţii de curăţare a insectelor la cel mult două zile de la momentul apariţiei lor, pentru a nu risca daunele aduse caroseriei maşinii. Dacă nu dispuneţi de astfel de soluţii, apa şi săpunul sunt la fel de eficiente, însă aplicate la scurt timp.
4.Seva de copac
Sursa: cars.com
Seva copacilor conţine substanţe chimice precum fosfor, cupru, potasiu, sodiu şi alte substanţe biologic active care interaţionează în mod dăunător cu vopseaua caroseriei. Seva trece de stratul transparent al vopselei, atacând pigmenţii de culoare şi decolorându-i. În cazul unor temperaturi ridicate, procesul de decolorare se accentuează, seva se întărește, capătă o culoare închisă şi devine şi mai dificil de înlăturat.
Cum ne protejăm mașina?
Mașina trebuie spalată înainte ca seva să se întărească. Pe scurt - cu cât mai repede, cu atât mai multe şanse să o puteţi elimina uşor şi să menţineţi vopseaua maşinii intactă. Cea mai eficienă soluţie este evitarea parcării maşinii sub diverşi arbori, pe cât posibil.
5.Contaminanți
Sursa: autoexpress.co.uk
Caroseria poate fi, oricând, afectată de diverse soluţii chimice sau impurităţi ce ajung pe maşină cum ar fi: particulele de praf sau fum bogate în elemente poluante, ulei de maşină aruncat de basculantele autoutilitare, stropii de benzină, sau granulele de sare utilizate pe timp de iarnă pentru aderenţa carosabilului.
Cum ne protejăm mașina?
Spălați mașina o data pe saptămână şi optaţi pentru ceruirea caroseriei. Stratul de ceară, suplimentar spălării, protejeaza vopseaua caroseriei împotriva picăturilor de ploaie şi ajută la o spălare mai uşoară. Ceară de protecţie, numită “sealant”, are ca scop protejarea vopselei cu un strat transparent ce nu permite adunarea apei într-un singur loc şi nu lasă noroiul sau particulele de praf să se lipească de lac.