De ce este legal sa-ti spele Vehicool mașina pe domeniul public?

Alexandra Caplea - Mai 5, 2021
ilegal-legal

Cand vine vorba de spalatoriile auto, piata romaneasca ofera multe si diverse posibilitati din care sa poti alege dupa bunul plac. Fie ca vorbim de spalatoriile Self Wash, unde cu doar cateva jetoane si indemanare din partea ta poti avea masina pregatita pentru drum, fie ca ne referim la spalatoriile traditionale, cele prezente in orice cartier – optiunile sunt generoase.

Dar oare sunt toate spalatoriile legale?

“De ce nu ar fi? Altfel nu ar mai exista.”

Ei bine, destul de multe spalatorii nu respecta standardele de calitate ori normele in vigoare. Pentru a infiinta o spalatorie auto presupune obtinerea urmatoarelor aprobari:

  • autorizatie de constructie;
  • autorizaţie de mediu;
  • autorizaţie PSI – după caz;
  • autorizație sanitară de functionare – după caz;
  • document de înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;
  • aviz de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – după caz.

O parte din aceste aprobari presupun cladiri separate aflate la cel putin 15 m distanta de ferestrele locuintelor, bransamente legale la apa si caldura, canalizare pentru deversarea apei menajere, terenuri betonate sau, poate cel mai important, boxe individuale pentru fiecare masina, cu inchidere completa, pentru a nu permite substantelor chimice sa fie propulsate de jeturile de apa in aer.

Cate din spalatoriile pe care le vizitezi respecta aceste norme?

Asadar… este Vehicool legal?

Conform autorizatiei inregistrata cu nr 10805.15.07.2020 de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti Vehicool Operations S.R.L indeplineste toate cerintele necesare pentru desfasurarea activitatii.

Daca vorbim despre locatie, diferenta majora este aceea ca Vehicool se deplaseaza la adresa ta, fara a avea locatii fizice sau fara a risca astfel poluarea toxica sau fonica a locatarilor din imprejurimea cladirii utilizand echipamentele sau solutiile traditionale. Aceasta actiune poarta denumirea “desfasurare activitate la terti”.

Din punct de vedere al deseurilor deversate pe domeniul public, solutiile eco-waterless sunt concepute in asa del incat jeturile sub presiunea sau sutele de litri de apa utilizate in spalatoriile clasice, acum nu mai sunt necesare. Cei cinci litri de solutii utilizate la spalarea unei singure masini, sunt aproape integrali absorbiti in lavetele de microfibra ce aduna murdaria caroseriei. Prin urmare zero deseuri, zero murdarie pe asfalt sau in parcarea subterana!

Dar polurea fonica sau toxica a mediului inconjurator? Neapeland la echipamentele de mari dimensiuni utilizate in mod normal la spalatoriile clasice, asipiratoarele noastre profesionale ating un nivel al zgomotului de 80db (decibeli), cu doar 10 db in plus fata de aparatele electrocasnice dintr-o gospodarie, fiind si limita considerate acceptabila de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar in privinta toxicitatii, solutiile Vehicool sunt prietenoase cu mediul inconjurator, non-toxice, non-poluante, 100% biodegradabile.