Polish

Catalin - Decembrie 21, 2021
masina autostrada soare

Polishul, un subiect controversat

Sunt mulți oameni care nu inteleg tot ce înseamna acest proces de polish si cand il putem folosi. Astăzi împreuna cu Vehicool vom învață ce înseamnă acest proces, și care este rolul lui.

Ce este polishul?

Polishul in termeni uzuali este procesul de lustruire a stratului de lac prin înlăturarea unui strat foarte subțire, de nivelul micronilor într-o maniera controlata. Finisajul lacului va fi unul foarte neted și uniform după procesul de polisare. Pe scurt, procesul de lustruire a lacului indeparteaza zgarieturile fine din lacul de protectie al vopselii.

Cum indepartam o zgarietura ?

O zgarietura este o imperfecțiune a unei suprafețe, in cele mai multe cazuri putem vizualiza zgarietura ca o vale adanca cu margini foarte înclinate, zgarietura este cea mai adanca in mijloc pe cand lateralele sale sunt mult mai la suprafață, din acest motiv lumina reflectată este diferita decat zona înconjurătoare, ea iesind in evidenta. Ca zgarietura sa fie indepartata fie ar trebui sa umplem golul, fie sa il indepartam.

Umplerea zgarieturilor este foarte dificila, ea fiind adesea de un micron latime, insa produse precum ceara sau sealent-uri au acest efect de umplere însă ele nu sunt garantate mai mult de cateva saptamani/luni în funcție de tipul de produs folosit. Chiar si-asa în anumite condiții de lumina zgarieturile “acoperite” vor fi vizibile.

Cum putem indeparta sau ameliora aceste zgarieturi?

Putem indeparta și ameliora aceste zgarieturi prin cateva metode, altele inafara de vopsire. Prima și cea mai des folosită metodă este cea de “tăiere a lacului”: Aceasta metoda, indeparteaza cateva straturi foarte subțiri de lac, uniformizandu-l și reducandu-se forma de “V” a zgarieturii. Aplatizand colțurile zgarieturii, eliminand-o și schimband automat unghiul din care se reflecta lumina. Acest proces lasă în urma un finisaj mai dur și nu atat de neted însă el este cel mai eficient pentru îndepărtarea zgârieturilor.

De cele mai multe ori procesul de “tăiere a lacului” este urmat de procesul de lustruire ( Polish ). El functionand în linii mari în aceeași manieră ca procesul de tăiere (compound-cut), însă fiind un proces mai bland cu stratul de lac lasă un finish mai neted si cu efect de oglinda. Vom vedea în scurt timp de ce, și care sunt diferențele mai în detaliu.

Ultimul proces de eliminare a zgarieturilor este slefuirea umeda ?( Wet-sanding) si este cel mai puternic proces din aceasta ierarhie, unde revopsirea este ultima și cea mai costisitoare metoda. Slefuirea umeda sau uscata se realizeaza cu diferiți bureti sau hârtii abrazive, 800 sau 1000 fiind cea mai abraziva valoare folosită pana la 4000/5000 abrazivitate. Ea va trebui de fiecare data precedata de cele doua procedee de mai sus, altfel vom ramane cu un finish mat, nelucios si foarte dur la atingere.

masina autostrada soare

Cand il folosim ?

Procesul de polish este conceput pentru a inlatura zgarieturile din lacul de protectie al masinii, lacul mașinii este singurul strat de protectie pe care vopseaua masinii îl are atunci cand iese de pe poarta fabricii. Ulterior se pot aplica și alte straturi de protectie precum ceara , protectie ceramica, sau folie de protectie PPF.

Cum il folosim?

Procesul de polish așa cum este menționat mai sus se poate aplica doar pentru zgarieturile în stratul de lac și nu pentru zgarieturile în straturile de vopsea, primer sau chiar pana la metal. Putem încerca singuri acasă in cateva secunde daca procesul de polish ne poate fi de ajutor sau nu, umezind zona cu defect, daca zgarietura nu mai este vizibilă, sau nu mai este la fel de vizibilă procesul de polish ne poate ajuta.

Cum functioneaza?

Cu ajutorul unei mașini de polish putem uniformiza zona zgariata. Ne ajutam de bureti de polish speciali conceputi de diferite granulatii, și prin mișcări circulare oferite de masina de polish taiem microni din suprafata lacului până ajungem la un rezultat satisfăcător.

Ce se poate polisha, ce nu se poate polisha ?

Putem polisha aproape orice suprafata care are un strat de protectie de lac, insa putem polisha si colant indiferent ca el este mat sau lucios însă cu cateva mentiuni, colantul nu trebuie polishat mai mult de 2-3 ori, iar colantul mat după procesul de polish va deveni unul lucios.

Polish faruri, polish stopuri si alte elemente

Așa cum este mentionat mai sus, putem polisha faruri și stopuri ele fiind protejate cu un strat de lac, însă atenția trebuie sporită deoarece dacă insistăm prea mult putem “arde” plasticul, dur de altfel, din care este construit farul/stopul. Mai putem polisha elemente de interior, trimuri, oglinzi, chiar și ceasurile de bord.

Tipuri de bureti de polish

Exista multe tipuri de pad-uri de polish, însă cele mai des intalnite sunt cele din lana sintetica si microfibra. Ele sunt de mai multe duritati, forme si culori. Raportandu-ne la buretii din microfibra sau burete, ei pot lua forme conice, ovale, ovale cu gaurele, etc. Culorile sunt specifice fiecărui producător de paduri de polish, dar in general cele albastre sunt de o duritate medie, iar cele albe/negre sunt de o duritate mica (mai fin)

Tipuri de soluții

Soluțiile de polish folosite sunt de mai multe categorii, cele mai des intalnite sunt cele pe baza de apa, silicon si solvent. Sunt mai multe categorii de soluții, pentru diferite scopuri, cateva dintre ele fiind 2 în 1, 3 în 1, 2 step correction si altele.

Tehnologia din spatele unui compus de tăiere ( cut compound)

Compusul de tăiere contine un abraziv în stare suspendata, însă cel ține omogen este pasta în care este introdus. În cele mai multe cazuri aceasta pastă este formata din ceara si grasimi amestecate omogen. La fel ca si alte abrazive ea vine in mai multe granulatii în funcție de scopul desăvârșit.

Tipuri de mașini de polish

masina autostrada soare

Cele doua tipuri de mașini de polishat regăsite pe piață sunt cele rotative si orbitale. Principala diferenta între cele doua este metoda de rotație, unde cea rotativa are o singura miscare de rotatie ( în jurul centrului ),iar cea orbitala are și o miscare de translatie, asemeni rotației lunii in jurul pamantului, se misca odata în jurul pamantului, dar și în jurul axei sale centrale.

Cand se polisheaza? Temperatura exterioară si intemperii

Polishul trebuie realizat in cele mai bune condiții posibile, niciodată nu se va polisha un element care a fost bătut pentru o perioada îndelungată de timp de soare, temperatura elementului fiind foarte ridicată. În același timp nici dacă afara sau locul unde se desfășoară activitatea este supus unor temperaturi scazute. Recomandat este intre 10-12 grade si maxim 30-33 de grade. ( Temperatura măsurată a elementului). Prin frecare masina, împreuna cu buretele de polish creaza caldura, caldura care este transmisa catre elementul polishant, dacă temperatura de baza a elementului este prea ridicată, datorită transferului de căldură secundar, riscăm să ardem vopseaua. Pe cealalta parte, atunci cand afara este prea răcoare si implicit elementul este rece, pastele de polish nu vor mai avea aceasi omogenitate, automat scazand eficacitatea până într-un punct unde pasta se va întări pe caroserie, facand imposibil procedeul.

Niciodata, nu vom polisha un element care nu a fost curatat si degresat înainte. Caroseria va trebui curățată temeinic și decontaminata. Nu vom polisha niciodată sub copaci, în locuri expuse vantului și altor intemperii, aceste intemperii vor ajunge pe caroserie fără a fi observate, vor ajunge de pe caroserie pe padul polishant si vor distruge tot procesul de polish.