Tehnologia din spatele farurilor

Catalin - Ianuarie 6, 2022

Performanța farurilor a crescut exponențial în ultimii 30 de ani. De la tehnologii cu halogen pana la varfuri de gama, tehnologii led si laser. Din fericire aceasta imbunatatire a scăzut drastic numărul de incidente pe timp de noapte. Primele faruri apărute au fost faruri alimentate cu gaz sau ulei. Lămpile cu gaz sau ulei au cunoscut un succes rapid datorita rezistentei de care dadeau dovada impotriva vantului si a ploii, echipate împreuna cu un set de oglinzi groase si concave combinate cu lentile de mărire ofereau o lumina foarte puternica pentru tehnologia și perioada în care au fost dezvoltate ( 1880-1910). Anii au trecut iar producătorii de automobile au dezvoltat primele faruri electrice. Cercetarea și testarea a început încă din perioada lămpilor cu gaz (1898) atunci cand Columbia Electric Car dezvolta primul far electric cu filament si dinam, însă datorită duratei scurte de viață si a tehnologiei rudimentare, primele iterații de faruri electrice nu au fost folosite la scara larga. Tehnologia avansa foarte repede, cu multe schimbări la perioade scurte de timp, plecand din 1912, an în care Cadillac a reușit sa dezvolte un sistem eficient cu un filament, sistem ce a fost adoptat la scara larga, pana-n 1934 unde producătorul de automobile Packards dezvolta un sistem mult mai complex, cu faza scurta, faza lunga ( de drum ) si un bec cu 3 filamente, reușind în diverse combinatii intre filamente sa obtina lumina pentru “ country passing, “ country driving” dar si city driving”. În 1962 un grup european de producători patenteaza primul far cu tehnologia Halogen, urmand ca abia în 1996 sa fie dezvoltata tehnologia xenon, tehnologie care a fost regasita intai pe BMW Seria 7 si Lincoln Mark 7

Halogen

Farurile cu halogen denumite și faruri cu filament sunt lampe incandescente de regula dintr-un filament de wolfram sau tungsten sigillat intr-un bulb etans. Este umplut cu un gaz inert și o cantitate de halogen, iod sau brom. În lipsa unui gaz halogen, wolframul evaporat se depune pe carcasa interioară a becului innegrindu-se. Prezenta halogenului permite un ciclu continuu astfel pereții becului raman curati pentru mai mult timp și permit o lumina constanta. Vom denumi temperatura (culoarea ) culorii in scara Kelvin, iar temperatura unui bec halogen este între 3100k si 4500k. Odată cu trecerea timpului si avansarea tehnologiei, soluțiile Halogen au început sa fie lăsate in urma și inlocuite de tehnologia xenon.

Xenon (HID)

Xenonul, o tehnologie ce a inlocuit halogenul aducând noi avantaje premium precum, o lumina mai rece și mai puternica culoarea fiind situată între 3000k si 12000k, dar și un ciclu de viața mai prelungit. Xenonul este un bec cu intensitate de aprindere ridicată ce contine un element chimic Xe, gaz incolor, foarte dens și inodor. Becul cu Xenon contine o carcasa transparenta cu 2 electrozi de wolfram la fiecare capăt, si umplut cu un amestec omogen de gaze. Gazul Xenon este folosit doar la început pentru a oferi lumina cat timp celelalte gaze se încălzesc si ajung la temperatura de functionare. De regula intre 10-15 secunde dureaza pana un bec cu Xenon ajunge la o temperatura constanta si o lumina continua.

Led

Cercetarea farurilor care folosesc tehnologia LED ( Diode Emitatoare de Lumina ) începe de la sfarsitul anilor 2003. Diferenta majora și avantajul fata de toate tehnologiile precedente este lipsa unui filament ce se poate rupe și uza in timp. Tehnologia LED vine la pachet cu multe avantaje, precum o temperatura mai scăzută, 100-130 de grade fata de aproximativ 500 de grade pentru un bec halogen, o durabilitate exponential imbunatatita, eficacitate dar și durata de viața de 3 ori mai lunga. În 2006 Lexus a echipat primul automobil de serie cu aceasta tehnologia urmand ca un an mai târziu Audi R8 ( cu exceptia variantei de America ) a fost echipat cu tehnologie full LED.

Laser

Tehnologia Laser, ce are la baza tehnologia LED a fost dezvoltată in 2013 de către Audi, denumindu-le “Matrix LED”, Tehnologia laser folosește cu 50% mai puțină energie de cat ledurile normale însă ce diferențiază aceste doua tehnologii este controlul digital, adaptiv si anti-orbire. Acestea functionand cu pana la 25 de segmente LED individuale ce pot fi controlate si programate sa atenueze lumina care ar orbi vehiculele din sens opus, însă continua sa distribuie lumina în lateralele mașinii. Practic tehnologia laser chiar și pe faza lunga poate sa separe autovehiculele care vin din sens opus. Pe langa toate acestea ele pot funcționa si ca lumina de viraj anticipand curbele și mutand fasciculul de lumina chiar inainte ca soferul sa roteasca de volan.

Tehnologiile Xenon, LED si Laser au nevoie de proiectoare ( lupe), datorită particularităților de design acestea fără o lupa și puse intr-un far normal cu oglinda, vor imprastia lumina în toate partiile orbind ceilalți participanti la trafic. De aceea pentru a corecta acest fasciculul luminos imprastiat, Xenonul, Ledul și Laserul sunt echipate de producător cu lupe polielipsoidale. Aceste lupe creeaza un fascicul de lumina cu un “cut-out” specific, proiectand lumina echilibrat și la o distanța mai lunga fata de un far fara lupa, cu reflector.

Halogenul pentru a crea o lumina stabilă si focusata se bazează pe un set de oglinda in forma de parabola. Incepand cu anii 1980 atunci cand Austin Maestro, un producător englez parte din Rover Group, patenteaza pe hatchback-ul lor în 5 uși sistemul de oglinzi reflector. Acestea din urma au fost concepute in secțiuni pentru a imbunatatii colectarea luminii din becul halogen dar și pentru o distributie uniforma a luminii. Pentru a folosi la maxim potențialul unui far de tip reflector, el se construiește concentrându-se pe reflexia luminii în reflector și nu în lentila, de aceea se va folosi o lentila reflectorizanta montată pe varful becului pentru a reflecta toata lumina înapoi în oglinzile reflectorului.

Caracteristici unice:

O particularitate a becului halogen este modul în care temperatura culorii favorizează o vizibilitate sporită în condiții de ceata sau ploaie. Același principiu se aplica si la xenon, însă doar cele cu o temperatura pana în 5000K. Xenonul cu o temperatura culoare de peste 5500 grade kelvin oferă un avantaj în condiții mai favorabile, acest fiind lucru fiind aplicabil si la tehnologia led.

Tehnologia xenon și led își regăsesc avantajele pe drumuri slab iluminate, creând o lumina mult mai puternica, focalizata pe o distanță mai lungă, mai albă, permițându-i conducătorului auto un confort vizual sporit.

Tipurile de becuri halogen sunt denumite astfel:

H1, H3, H4, H7, H8, H8b, H9, H9B

Tipurile de becuri xenon sunt denumite astfel:

D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S și D4R.

Cele mai întâlnite becuri halogen și xenon sunt: H1, H4, H7 respectiv D1S și D2S. Becul halogen H4 are integrat atât faza lunga cât și faza scurta în acelasi bec.

D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S și D4R.

Cum sa le intretinem mai bine?

Farurile, alături de celelalte elemente ale caroserie sunt expuse contaminantilor zilnici datorită amplasării lor frontale. În fiecare zi ele sunt expuse atat intemperiilor străzilor dar și razelor UV, cicluri de temperatura etc. În timp, sticla farurilor se matuieste datorită abuzului zilnic, o sticla matuita numai permite fasciculului luminos sa fie proiectat eficient, reducandu-i din intensitate, de aceea întreținerea lor este foarte crucială. Putem menține claritatea farurilor noastre, aplicandu-le un strat de protectie, fie el o folie transparenta, un strat ceramic de protectie, fie polishandu-le regulat. Vehicool oferă aceste soluții de ingrijire chiar la dumneavoastra acasa. Din păcate îngrijirea exterioară a farurilor dvs nu este de ajuns, este la fel de important ca becurile halogen sau becurile xenon sa fie inlocuite înainte ca ele sa își atingă pragul maxim de uzură, deoarece ele atunci cand ajung la sfarsitul ciclului de viata pot afuma farurile și lupele lasand o textura cetoasa pe interiorul farului, fapt ce impiedica proiectarea eficientă a fasciculului luminos.

O particularitate a becului halogen este modul în care temperatura culorii becului favorizează o vizibilitate sporită în condiții de ceata, ploaie sau zapada. Același principiu se aplica si la xenon, însă doar cele cu o temperatura pana în 5000K. Xenonul cu o temperatura culoare de peste 5500 grade kelvin excelează în condiții mai favorabile, acest fiind lucru fiind aplicabil si la tehnologia led. Tehnologia xenon și led exceleaza pe drumuri slab iluminate, creând o lumina mult mai puternica, focalizata pe o distanță mai lunga, mai albă, permițându-i conducătorului auto un confort vizual sporit.

Legi:

Legile europene obliga producătorii auto sa echipeze tehnologia xenon dar si led cu senzor de auto-levelling si cu spălător de far.

Durata de viata si garantie de producator:

Durata de viata a unui bec auto nu poate fi stabilita cu exactitate. Gigantii de pe piata, Philips si Osram expun cateva cifre insa nici aceastea nu sunt exacte. Durata de viata a unui bec Halogen spre exemplu poate fi de pana la 3 ani, insa ea este influentata de socurile la care este expus becul, ciclurie de viata ( Pornit si oprit) dar si de temperatura exterioara. Putem sa ne asteptam insa la un minim de 12-16 luni pentru un bec halogen standard, bec care respecta cerintele si omologarile date de prodcator, pana la 24-28 de luni durata de viata in conditii de utilizare optime. Tehnologia Xenon vine cu o durata de viata de cel putin 1.5x mai mare, astfel un bec Xenon de calitate, chiar si in conditii dure de exploatare rezista un minim de 24-28 de luni pana la 60-70 de luni.

Daca pana acum ne faceam griji, iar schimbatul becurilor fie ele halogen, fie ele xenon incepuse sa devina un obicei periodic la tehnologia LED lucrurile stau altfel. Tehnologia LED asa cum am invatat anterior vine cu un principal avantaj, acela find lipsa unui filament, filament care poate ceda datorita socurilor zilnice, la tehnologia LED aceasta grija dispare. Tehnologia LED ofera o durata de viata chiar si de 10 ori mai mare in comparatie cu un bec halogen, si de 5 ori mai mare pentru un bec Xenon. In multe cazuri, ne putem bucura de lumina led chiar si cativa ani buni de la incheierea garantiei data de producatori, acestea ajungand pana la 8-9 ani de folosinta zilnica.